Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Rusia are dreptul să decidă locurile de pe teritoriul său unde desfăşoară exerciţiile militare

Rusia are dreptul suveran de a decide locurile de pe teritoriul său unde îşi desfăşoară resursele militare, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Luni președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, declara că Rusie este în curs de a instala, permanent, rachete Iskander în enclava sa Kaliningrad, de la Marea Baltică. Președinta Lituaniei a avertizat că aceste rachete amenință nu numai țara sa, ci „jumătate din Europa”. Ulterior, informația a fost confirmată de președintele comisiei pentru apărare din Duma de Stat de la Moscova.

Statele Unite consideră desfășurarea acestor rachete cu rază medie de acțiune o încălcare a „spiritului și intenției de bază” ale acordului de limitare a armelor nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune, semnat în 1987. Amplasarea lor într-o zonă de graniță cu NATO, mai susțin Statele Unite, este un gest de amenințare la adresa țărilor din Alianța nord-atlantică.