La Bucureși și în mai multe orașe din România au avut loc demonstrații în sprijinul DNA și al procurorului șef, Laura Codruța Kovesi

Laura Codruta Kovesi - șefa Direcției Naționale Anticorupție

În România au avut loc manifestații pentru susţinerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a șefei DNA Laurei Codruţa Kövesi, sub sloganul „Tudorele, pleacă tu, cu hoţii tăi”. La București, în fața Guvernului, au fost duminică seară circa 5 mii de manifestanți, estimnează postul de televiziune Digi24. La La Brașov, participarea a fost estimate la circa 1.000 de manifestanți. Au mai fost proteste la Iași (200 de manifestanți) și Sibiu (700 de persoane) informează aceeași sursă. Proteste similar au avut loc și la Timișoara și Cluj.

Ministrul român al justiției Tudorel Toader a propus joi revocarea șefei DNA, pe care a acuzat-o între altele de autoritarism și că a luat decizii pe criterii „mediatice”, și de faptul că ar permite DNA să se amestece în alte investigațiii, ignorând decizii ale Curții Constituționale. Consiului Superior al Magistraturii va oferi o opinie cu caracter consultativ, iar decizia finală revine președintelui Klaus Iohannis. Iohannis a declarat vineri la Bruxelles că nu există motive temeinice pentru a propune revocarea, dar că așteaptă să vadă raportul pe care s-a bazat ministrul justiției când a propus concedierea lui Kövesi.

Într-o intervenție duminicî seară la televiziunea publică, premierul Viorica Dăncilă a avertizat că decizia pe care o va lua presedintele Klaus Iohannis trebuie „să se incadreze din punct de vedere juridic” si să respecte Constituția. Ea a ținut să precizeze că raportul ministrului Justitiei ar fi unul foarte detailat și argumentat, relatează Agerpres.