Gas Natural Fenosa a extins termenul de prezentare a ofertelor de livrare a energiei electrice

Grupul Gas Natural Fenosa a extins până astăzi la prânz (ora 14.00) termenul de prezentare a ofertelor pentru noile contracte de achiziție a energiei electrice.

Într-un comunicat de presă, cel mai mare distribuitor de energie în R.Moldova a anunțat că, până pe 13 martie, a primit doar o singură ofertă, „situaţie ce nu întruneşte condiţiile unui concurs”, iar o altă companie a solicitat extinderea cu o zi a termenului limită.

Grupul Gas Natural Fenosa spune că a demarat procesul de recepționare a ofertelor la finele lui ianuarie, patru companii anunțându-și intenția de a participa la licitație: Energocom, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, DTEK Trading din Pavlodar și Donbasenergo din Ucraina.

În prezent, cel mai mare furnizor de energie electrică în Moldova este Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, aparținând gigantului rus RAO ES.

În martie 2017, Chișinăul renunțase la procurările de energie de la centrala din stânga Nistrului și încheiase, în urma unui concurs public, un contract cu compania ucraineană DTEK Holding. Însă în iunie 2017 Chișinăul a reziliat contractul cu firma din Ucraina, iar „Inter RAO” și-a recâștigat cota de 70% din totalul livrărilor de curent în Republica Moldova.

Decizia Chișinăului a stârnit critici din partea Comunității Energetice Europene pentru că schimbarea furnizorului s-a făcut fără concurs public.

Eventuala pierdere a contractului de livrare a energiei în Republica Moldova de către Centrala de la Cuciurgan era comparată de reprezentanți ai administrației din Tiraspol cu perspectiva unui colaps economic al regiunii transnistrene.