Tiraspolul anunță o posibilă întâlnire „în viitorul apropiat” între Igor Dodon și Vadim Krasnoselski

Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Holercani, 30 martie 2017

O nouă întâlnire dintre președintele R.Moldova, Igor Dodon, și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a treia la număr, ar urma să aibă loc în viitorul apropiat. Anunțul a fost făcut la Tiraspol de către negociatorul-șef al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev. Acesta a subliniat că ziua și locul întâlnirii nu au fost încă stabilite. Responsabilul a spus că agenda întrevederii va ține de activitatea misiunii de pacificare pe Nistru și cea a Comisiei unificate de control, care coordonează această misiune. Președinția de la Chişinău nu a făcut deocamdată niciun anunț legat de viitoarea întâlnire.

Administrația de la Tiraspol insistă asupra instalării unui post de pacificatori la podul din zona localității Gura-Bîcului, pod deschis pentru circulația internațională la sfârșitul anului trecut. Imediat după deschidere, administrația separatistă de la Tiraspol a instalat pe partea sa un așa-zis punct vamal de control. Chişinăul, la rândul său, insistă asupra eliminării oricăror piedici din calea circulației transportului pe acest pod.

Prima întâlnire dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski a avut loc la Bender, pe 4 ianuarie 2017, la scurt timp după intrarea în funcție a celor doi. O a doua întâlnire a fost pe 30 martie 2017, la Holercani. Ulterior, relațiile dintre Dodon și Krasnoselski s-au răcit, Tiraspolul l-a criticat adesea pe Dodon pentru că nu-și respectă promisiunile făcute și a subliniat că preferă să discute cu cei care iau decizii la Chişinău – adică cu Guvernul și majoritatea controlată de Partidul Democrat.

Șeful negociatorilor transnistreni Vitali Ignatiev a mai anunțat că în viitorul apropiat va fi reluată activitatea grupurilor de experți în domeniul bancar și a celui privind drepturile omului. Referindu-se la realizarea înțelegerilor semnare între Chişinău și Tiraspol la sfârșitul anului trecut, Ignatiev a spus că există deja 20 de cereri privind apostilarea diplomelor emise de universitatea de la Tiraspol.