Angela Merkel: noul gazoduct Nord Stream 2 nu poate fi finalizat până nu este clarificată poziția Ucrainei ca țară de tranzit

Angela Merkel și Petro Poroșenko la Berlin

Cancelara germană Angela Merkel a declarat că noul gazoduct Nord Stream 2, care ar urma să conecteze direct Rusia de Germania prin Marea Baltică, nu poate fi finalizat până nu este clarificată poziția Ucrainei ca țară de tranzit. La o conferință de presă la Berlin cu președintele ucrainean Petro Poroșenko,

Merkel a declarat că nu este numai o problemă economică, dar „și una politică”. În trecut, cancelara vorbise despre acest proiect drept unul pur economic, fără implicații politice, deși este gândit să elimine Ucraina ca țară de tranzit, ceea ce înseamnă pentru Kiev pierderi financiare masive, dar și posibilitatea de a „negocia” cu Moscova de pe o poziție mai puternică.

Rusia este deja legată direct de Germania prin Nord Stream 1, iar al doilea gazoduct ar urma să dubleze actuala capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Într-un interviu cu cotidianul economic german Handelblatt, Poroșenko a avertizat deja că noul gazoduct va mări dependența de Rusia, care este un partener „foarte nesigur”, și va aduce Ucrainei pierderi mari.

Polonia și țările baltice se opun proiectului Nord Stream 2, la fel ca multe oficialități americane.