Ion Iliescu convocat la Parchetul General în România în legătură cu acuzațiile în Dosarul revoluției din 1989

Fostul președinte Ion Iliescu în 2007

Primul președinte al României postcomuniste, Ion Iliescu a fost chemat marți la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință extinderea anchetei în Dosarul Revoluției, potrivit Digi 24. Fostul președinte este acuzat de infracțiuni împotriva umanității. Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar a anunţat că, în urma anchetei în dosarul „Revoluţiei”, s-a ajuns la concluzia că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

În cazul lui Ion Iliescu, s-a cerut urmărirea penală pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, având în vedere că acesta a fost „membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale” (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele Consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive”.

Pe 13 aprilie 2018, preşedintele României, Klaus Iohannis a aprobat cererea procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, relatează „Hotnews”.