A încetat din viață istoricul și filosoful Pierre Hassner, originar din România

Istoricul și filosoful Pierre Hassner, originar din România, unul din cei mai respectați experți europeni în domeniul relațiilor internaționale, a încetat din viață la Paris la 26 mai, la vârsta de 85 de ani.

S-a născut în 31 ianuarie 1933 la București, într-o familie de burgheză de evrei de la Chișinău.

Pentru a se proteja în timpul regimul antonescian de persecuții, remarcă cotidianul francez „Le Monde” în necrologul publicat la moartea politologului, familia Hassner s-a converti la catolicism, dar Pierre Hassner a rămas ateu o viață întregă, după cum a mărturisit el însuși.

În 1948, la un an după instalarea regimului comunist în România, Pierre Hassner și familia emigrează în Franța, la Paris, unde au trăit toată viața.

A studiat filosofia și a fost unul din elevii lui Raymond Aron, sub a cărui îndrumare a început să-și scrie și lucrarea de doctorat, neterminată, despre Kant și libertate.

S-a numărat printre primii cercetători ai noului CERI - principalul centru francez pentru relații internaționale și culturale, înființat în 1952 - iar în cursul carierei sale a fost un avocat al relațiilor transatlantice.

Hassner a avut o carieră internațională, între Paris și Montreal, trecând prin Chicago, Harvard, Geneva, California și mai ales Bologna, unde a predat timp de 20 ani la filiala din oraș a Universității John Hopkins.

„Pierre Hassner a rămas o viață întreagă fidel luptei sale pentru drepturile omului, pentru disidenții de ieri și refugiații de astăzi”, scrie prietenul său, politologul Jacques Rupnik

În arhiva Europei Libere găsiti o serie de articole care prezintă gândirea filozofului politic Pierre Hassner, a cărui operă a stat ani buni sub semnul Războiului Rece, iar după aceea al tranziției post-comuniste.

Profesorul Vladimir Tismăneanu face nenumărate referiri la articolele lui Pierre Hassner în blogul său de la Radio Europa Liberă.