Casa Albă și Departamentul de Stat par să fie pe poziții diametral opune privind una din propunerile lui Vladimir Putin

William Browder, imagine de arhivă

Casa Albă și Departamentul de Stat par să fie pe poziții diametral privind una din propunerile neașteptate făcute de președintele rus Vladimir Putin la summitul de luni cu președintele Donald Trump, anume ca echipa procurorului independent Robert Muller să vină la Moscova să-i interogheze pe cei 12 ofițeri rusi ai FSB, acuzați de Statele Unite de spargerea conturilor de e-mail ale democraților, în 2016. În schimb, procurorii ruși ar urma să vină în Statele Unite pentru a-i interoga pe William Bowder și alți cetățeni americani, implicați în cazul Magnitsky, între care fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul.

Casa Albă a declarat miercuri că administrația analizează propunerea în timp ce Departamentul de Stat și FBI au respins ideea categoric. Departamentul de Stat a calificat-o drept „absurdă”.

Autoritățile ruse il acuza pe omul de afceri Bill Browder că ar fi „spălat” un miliard 500 de milioane de dolari în conturi secrete si că ar fi donat 400.000 de dolari campaniei lui Hillary Clinton, ceea ce Browder neagă.

Omul de afaceri este un critic acerb al lui Putin si se afla la originea Legii Magnitsky, numită așa dupa avocatul lui Browder care a fost închis și a murit în închisoarile regimului Putin când ancheta un masiv caz de coruptie.