Moscova a anunțat o investigație în legătură cu moartea a trei jurnaliști în Republica Central Africană

Imagini cu Orhan Djemal, Aleksandr Rastorguev și Kiril Radcenko.

Reprezentantul pentru media al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa Harlem Desir și-a exprimat într-un mesaj twitter „profunda tristețe și șocul” legat de uciderea în Republica Central Africană a trei jurnaliști ruși care investigau activitățile unei organizații paramilitare rusești în această țară. Harlem Desir a transmis condoleanțe familiilor și colegilor celor trei jurnaliști – Orhan Djemal, Aleksandr Rastorguev și Kiril Radcenko. Potrivit site-ului Centrului pentru Investigații și Control, finanțat de Mihail Hodorkovski, un critic acerb al regimului lui Vladimir Putin – jurnaliștii se aflau în Republica Central Africană pentru a filma un documentar despre compania particulară Vagner, specializată în angajarea de mercenari care ar acționa la indicațiile Kremlinului în mai multe părți ale lumii, unde nu este angajată armata rusă.

Potrivit site-ului citat, compania ar fi finanțată de Evgheni Prigojin, un om de afaceri cu legături strânse cu Kremlinul. Presa locală și internațională a relatat că această companie ar fi implicată în instruirea forțelor de securitate din Republica Central Africană. Autoritățile ruse neagă că ar avea legături cu compania Vagner. Moscova a anunțat deschiderea unei investigații în legătură cu moartea celor 3 jurnaliști.

Orhan Djemal – în vârstă de 51 de ani, a fost un respectabil corespondent de război care a relatat despre conflicte din lumea întreagă. A fost rănit grav în Libia, în 2011. În 2008 a scris o carte despre războiul ruso-georgian. Aleksandr Rastorguev avea 48 de ani, era regizor de filme documentare și colaborator al serviciului rusesc al Europei Libere. Kiril Radcenko avea 33 de ani și devenise recent cameraman, fiind de profesie proiecționist.

În Republica Central Africană au loc violențe masive din 2013 încoace, majoritatea fiind cauzate de conflicte religioase între creștinii majoritari și milițiile musulmane. 12 mii de militari din misiunea ONU de menținere a păcii se află în aceasta țară, încercând să evite violențe mai ample.