Moscova acuză Washingtonul că ar maltrata-o pe rusoaica Maria Butina

Maria Butina

Moscova a acuzat autoritățile americane că ar maltrata-o pe rusoaica Maria Butina, reținută sub acuzația că ar fi acționat ca un agent neînregistrat al Kremlinului în Statele Unite. Moscova cere organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului să intervină.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat astăzi presei că Maria Butina este ținută într-o celulă rece și fără a avea acces la alte persoane, iar oficialii i-ar întrerupe somnul în permanență. Zaharova a mai spus, fără a aduce vreo dovadă în sprijinul celor afirmate, că rusoaica nu primește alimente potrivite și că nu are voie să iasă la aer. Oficiali ai ambasadei ruse de la Washington au vizitat-o pe Butina la 26 iulie.

Anterior, Moscova o caracterizase pe Butina drept „prizonier politic”. Oficialități americane nu au comentat pînă acum acuzațiile Moscovei. Butina, în vârsta de 29 de ani, este acuzată că a încercat să se infiltreze în grupări politice americane, inclusiv în puternica Asociație Națională a deținătorilor de arme din Statele Unite (NRA), pentru a promova interesele rusești, raportând apoi unui înalt oficial rus cele aflate. Mariei Butina nu i s-a permis să fie eliberată pe cauțiune, autoritățile americane considerând că există riscul ca ea să părăsească Statele Unite. Butina susține că este nevinovată.