La Washington au loc funeraliile senatorului John McCain

În amintirea senatorului John McCain, Phoenix, Arizona, 26 august 2018

În Catedrala din Washington are loc ceremonia funerară a senatorului republican John McCain, cunoscut avocat al drepturilor omului și critic sever, în ultimul timp, al președintelui Donald Trump. La cererea expresă a senatorului decedat, care și-a pregătit din timp funeraliile, președintele Trump nu este invitat la ceremonia funerară unde vor lua cuvântul foștii președinți George W.Bush și Barak Obama.

În 2000, McCain a vrut să fie candidatul partidului republican în alegerile prezidențiale, dar a fost învins de George W.Bush. În 2008 a câștigat cursa în partid, dar a fost învins de democratul Barak Obama.

Printre participanții la ceremonia religioasă se numără și fostul președinte democrat Bill Clinton și Hillary Clinton, fost secretar de stat și candidat la președinție în 2016.

Înainte de slujba religioasă, coloana oficială s-a oprit la monumentul veteranilor din Vietnam, unde familia McCain a depus o coroană pentru „toți” eroii acestui război.

Duminică, McCain va fi înmormântat într-o ceremonie privată la Academia militară din Annapolis.

John McCain și Irina Gotișan (centru), fostă stagiară a RFE/RL și participantă la un program de liderism al Institutului McCain