Lavrov: asasinarea lui Zaharcenko blochează noi negocieri privind Ucraina

Liderul separatist Aleksandr Zaharcenko, ucis vineri în explozia unei bombe (foto de arhiva)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că noi negocieri privind situaţia din Ucraina în aşa-numitul format Normandia (Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania) sunt imposibile, în urma asasinării principalului lider al separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei, Aleksandr Zaharcenko, transmite agenţia Interfax. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „moartea lui Zaharcenko va conduce, fără îndoială, la creşterea tensiunilor în regiune, fapt care nu va contribui la crearea condiţiilor pentru a începe aplicarea acordurilor de la Minsk”.

La câteva ore după atentatul de vineri, autorităţile autoproclamatei Republici Populare Doneţk au anunţat că au fost arestaţi cei care au executat atacul şi au acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei că ar fi organizat acest asasinat.

În replică, un responsabil de rang înalt al SBU a negat orice implicare a Kievului în acel atentat şi a sugerat că acesta ar putea fi rezultatul unei reglări de conturi, inclusiv între separatiști și „sponsorii lor din Rusia”.