Israelul salută decizia Statelor Unite de a sista finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestiniani

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto de arhivă)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat duminică decizia Statelor Unite de a opri finanţarea alocată Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). Vineri, administrația Trump a anunţat că va înceta să mai acorde finanţare, considerând că activităţile UNRWA sunt „iremediabil părtinitoare”, conform formulării Departamentului de Stat. Statele Unite sunt cel mai mare donator al agenției ONU.

Premierul israelian a acuzat UNRWA că „perpetuează situaţia refugiaţilor, în loc să caute o rezolvare". „Trebuie pus capăt acestei situaţii şi folosiţi banii pentru a ajuta cu adevărat la reabilitarea refugiaţilor", a mai spus el.

Netanyahu a reamintit că sutele de mii de refugiați paletinieni în Libia sau Iordania nu au fost niciodată integrați, în calitate de cetățeni cu drepturi egale, așa cum fac Israelul sau alte țări din lume cu refugiații pe care îi primesc.

Palestinienii au criticat dur sâmbătă decizia Statelor Unite, iar Uniunea Europeană a lansat un apel, tot ieri, administrației de la Washington să-şi reconsidere „decizia regretabilă". UE a subliniat importanţa continuării sprijinului pentru agenția ONU, care administrează şcoli pentru sute, mii de copii palestinieni în teritoriile palestiniene şi în Liban, Iordania şi Siria.