Sondaj Levada: 77% dintre ruși se declară gata să voteze împotriva creşterii vârstei de pensionare

La o demonstrație la Moscova în iulie trecut împotriva reformei sistemului de pensii. Ps pancartă este scris: „Reforma pensiilor este o înmormîntare în viață. Opriți furtul oamenilor”

Daca ar avea loc un referendum despre reforma pensiilor în Rusia, trei din patru persoane, respectiv 77% se declară gata să voteze împotriva creşterii vârstei de pensionare, arată ultimul sondaj realizat de Institutul independent de cercetare a opiniei publice, Levada. Același sondaj arată că pe 55% dintre respondenți sunt pregătiți să protesteze împotriva ridicării vîrstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei. În acest moment, vârsta de pensionare este de 60 pentru bărbați și 55 pentru femei, iar președintele Putin a propus recent ca virsta de pensionare a femeilor să fie ridicată la numai 60 de ani.

La începutul lunii august, Comisia electorală Centrală a aprobat cele trei întrebări ale unui posibil referendum, formulate de trei grupări diferite. Luni a avertizat însă că referendumul ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, pentru că procedeul de organizare este complicat. Trebuie strânse două milioane de semnături din 42 de regiuni diferite, în decurs de două luni. In nici o regiune nu pot fi strânse mai mult de 50 de mii de semnături.