Papa Francisc i-a îndemnat pe lituanieni să devină un model de toleranță

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, alături de Papa Francisc, 22 Septembrie, 2018

Papa Francisc i-a îndemnat pe lituanieni să-și folosească experiența suferințelor îndurate sub ocupațiile nazistă și sovietică pentru a deveni un model de toleranță într-o lume intolerantă.

Papa a spus sâmbătă la Vilnius, într-o aluzie la animozitățile față de migranți în Europa, că lumea de astăzi este marcată de forțe politice ce exploatează frica pentru a justifica violența și respingerea celor diferiți de noi. Papa a început sâmbătă un turneu în țările baltice, Lituania, Letonia și Estonia, care marchează anul acesta 100 de ani de la cucerirea independenței.

Papa Ioan Paul al Doilea a fost până acum singurul suveran pontif care a vizitat țările baltice, în 1993. Lituania, Letonia și Estonia au făcut parte din Imperiul Rus și pentru scurt timp din Rusia sovietică înainte de a-și declara independența în urmă cu un secol.

Micile țări au fost ocupate de Uniunea Sovietică în 1940 și de Germania în timpul celui de-al doilea război mondial. Și-au redobândit independența în 1991. Astăzi sunt toate membre în UE și NATO.