UE este preocupată de ultimele evoluții îngrijorătoare care ridică problema respectării mecanismelor democratice și a statului de drept în R. Moldova

Oficialitățile de la Bruxelles cer Republicii Moldova să se asigure că „așa-numitul «pachet fiscal» este în deplină conformitate cu angajamentele luate față de partenerii internaționali, în special Fondul Monetar Internațional, și cu Acordul de Asociere UE-Republica Moldova”. Mesajul a fost transmis Europei Libere de un purtător de cuvânt al UE, după ce comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile pentru Extindere, Johannes Hahn, a scris pe twitterul său, în urma întâlnirii cu premierul Pavel Filip la New York, pe 27 septembrie, în marginea Adunării Generale a ONU, că i-a cerut acestuia o serie de reforme imediate, prin care Chişinăul să asigure respectarea mecanismelor democratice şi a statului de drept.

Bruxelles-ul mai aşteaptă, se arată în comentariu, ca autorităţile moldovene „să finalizeze ancheta privind frauda bancară masivă, urmărirea penală a principalilor făptași și să facă progrese substanțiale în ceea ce privește strategia de recuperare a activelor”. „La fel, reforma profundă a sistemului judiciar este demult așteptată”, a precizat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al UE. Acţiunile respective, se sugerează în comentariu, ar trebui realizate înainte de alegerile parlamentare.

Comisia Europeană a decis în iulie anul acesta suspendarea alocării primei tranșe a ajutorului macrofinanciar european de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova din cauza invalidării alegerilor de la Chișinău. Comisia a considerat că autorităţile moldovene nu au îndeplinit precondițiie politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului.