Acord politic de compromis la Erevan în vederea organizării alegerilor anticipate în Armenia

La întîlnirea dintre premierul Nikol Pașinian și Gagik Țarukian, liderul Partidului „Armenia Prosperă”, 8 octombrie 2018

La Erevan, Partidul „Armenia Prosperă” – recent scos din coaliția de guvernământ – a ajus la un compromis cu premierul Nikol Pașinian, care să permită organizarea de alegeri anticipate în decembrie, așa cum dorește șeful guvernului. Liderul „Armeniei Prospere” a semnat cu Pașinian un acord prin care se angajează să nu susțină un nou premier, după eventuala demisie a lui Pașinian. Potrivit Constituției, alegeri anticipate pot fi organizate numai după ce premierul și guvernul demisionează, iar Parlamentul nu mai poate alege un nou premier.

Săptămâna trecută, Armenia Prosperă și-a pierdut miniștrii din guvern, la fel ca și un alt partid parlamentar aliat, pentru că ambele au susținut în Parlament o modificare, propusă de opoziție, care complică organizarea de alegeri anticipate. Inițial, argumentul era că scrutinul nu ar trebui să aibă loc mai devreme de primăvara viitoare petru a permite partidelor să se pregătească, dar acum liderul Armeniei Prospere a declarat că acceptă idea alegerilor anticipate în decembrie.