Mai multe state occidentale au calificat drept „ilegitim” scrutinul de duminică, din regiunile Donețk și Luhansk

Poză simbol

În ciuda opoziției Kievului și a criticilor din Occident, duminică, 11 noiembrie, vor avea loc alegeri „prezidențiale” în regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk. Scrutinul de duminică a fost criticat drept „ilegitim” și contrar procesului de pace.

Prin ambasada lor din Ucraina, Statele Unite au acuzat Rusia „că amplifică” acest conflict prin organizarea de „alegeri artificiale” și au cerut boicotarea scrutinului. Uniunea Europeană a atras atenția că alegerile de duminică sunt în contradicție cu „spiritul și litera” acordurilor de pace de la Minsk, încheiate în februarie 2015.

Opt țări europene - Germania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia și Suedia - au cerut Rusiei „să-şi folosească influenţa” pentru a împiedica organizarea acestor alegeri considerate „ilegitime”.

Moscova dă asigurări că aceste alegeri „nu au nicio legătură” cu acordurile de la Minsk. Pe 1 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe declara că votul este necesar pentru a acoperi vidul de putere.