La Washington s-au desfășurat funeraliile de stat ale fostului președinte american George H.W. Bush (VIDEO)

Imagine de la ceremoniile funerare de astăzi de la Washington

Fostul președinte american George Bush a fost omagiat astăzi în cadrul funeraliilor de stat, la Washington, drept un erou al Celui de al Doilea Război Mondial, veteran al Războiului Rece care a gestionat cu atenție urmările imediate ale acestuia, și un arhitect al victoriei americane în războiul împotriva Irakului din 1990-91.

Memoria celui de-al 41-lea președinte al Statelor Unite care a decedat pe 30 noiembrie la vârsta de 94 de ani a fost onorată atât de politicieni republicani ca și el, cât și de democrați, care și-au pus deoparte pentru scurt timp rivalitățile. Fostul președinte George W. Bush a spus că tatăl său a căutat mereu partea bună în fiecare om și de regulă a găsit-o. „A fost cel mai bun tată pe care l-a avut vreodată un fiu sau o fiică”, a spus el.

Your browser doesn’t support HTML5

Funeralii de stat pentru președintele George H. Bush

„George H.W. Bush a fost ultimul mare soldat - om de stat al Americii”, a spus biograful său, Jon Meacham. La ceremonia funerară de la Catedrala Națională, președintele republican Donald Trump a dat mâna cu predecesorul său democrat Barack Obama, pe care l-a criticat frecvent. Pe prima bancă a catedralei s-au mai aflat alături de Trump rivala sa din alegerile prezidențiale Hillary Clinton și fostul președinte Bill Clinton. În campania din 2016, Trump l-a înfuriat pe președintele petrecut azi pe ultimul drum, criticându-i fii, atât pe George W. Bush, cât și pe Jeb Bush, unui din rivalii lui Trump în competiția internă a republicanilor pentru desemnarea candidatului la președinție.

Președinte între 1989 și 1993, George H.W. Bush a avut un mandat marcat de mari evenimente de politică externă: de la căderea Zidului de la Berlin la primul război din Golful Persic. Soția sa Barbara Bush, care i-a fost alături 73 de ani, a decedat în luna aprilie anul acesta. După funeraliile de la Washington, fostul președinte va fi înmormântat alături de ea și fiica celor doi la biblioteca prezidențială din Houston, Texas.