România a preluat astăzi președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe șase luni

Noaptea trecută în Piața Victoriei la București

România a preluat astăzi președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe șase luni, într-o perioadă în care blocul comunitar se va confrunta cu așteptata ieșire a Marii Britanii, pe 29 martie, și cu creșterea naționalismului în multe țări membre.

Evenimentul a fost întîmpinat cu reticență de mediile de informare din mai multe capitale europene, Radioteleviziunea elvețiană mergînd pînă la a vorbi despre „Eurosceptica Românie care ia conducerea UE”. Presa elvețiană citează, pe de altă parte, și asigurările ministrului român de externe, Teodor Meleșcanu, potrivit căruia Bucureștiul va veghea „să nu exporte divergențele interne” și își va asuma „rolul de mediator imparțial” în cadrul UE.

În Franța, disuctînd preluarea președinției rotative de către România, site-ul Ouest-France publică o anchetă printre tineri dintr-un liceu din Cluj, care se declară convinși de calea europeană pe care țara ar trebui să o urmeze. „Pentru noi este ceva natural - spun ei - Europa ne-a deschis toate posibilitățile.”

Sloganul președinției românești a Uniunii Europene este „Coeziunea, o valoare comună europeană”. În mesajul de Anul Nou, președintele român Klaus Iohannis și-a îndemnat concetățenii să valorifice oportunitatea pe care o oferă deținerea președinției Uniunii Europene pentru a dovedi că „România este implicată, cu seriozitate, în consolidarea proiectului european”.

Dar guvernul social-democrat de la București, aflat în conflict cu președintele, este acuzat de Uniunea Europeană că nu-și respectă angajamentele față de lupta anticorupție și independența justiției.