Un raport al IRI exprimă îndoieli că cetățenii R. Moldova au suficiente informații despre scrutinul din februarie

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare s-a desfășurat fără incidente și nu au fost semnalate acte de violență, notează un raport de monitorizare al Institutului Republican Internațional, care se referă la perioada 3 decembrie 2018 – 5 ianuarie 2019.

Toate grupurile de inițiativă au colectat semnăturile necesare. Cu toate acestea, există o îngrijorare din partea observatorilor în ceea ce privește modalitatea de colectare a semnăturilor, cât și validarea acestora.

Raportul mai scrie și că posturile de radio și televiziune, cu câteva excepții, și-au anunțat programele electorale, potrivit noilor reglementări. Raportul IRI exprimă îndoieli despre cum au fost organizate comisiile electorale în circumscripțiile 44, 19 și 21.

De asemenea, IRI se referă la un concert public al unui artist internațional renumit, organizat în parteneriat cu un partid politic. În cadrul concertului, a fost folosit logoul partidului și au fost ținute discursuri ale liderilor de partid. „Influența potențială a unor astfel de activități în timpul alegerilor pre-campaniei asupra preferințelor alegătorilor rămâne ambiguă”, scrie raportul.

În opinia autorilor, în baza interviurilor care au fost făcute, raportul exprimă îndoieli că publicul are suficiente informații și știe cum se va desfășura scrutinul, ceea ce va putea duce la confuzie și nemulțumiri. Raportul recomandă CEC să familiarizeze mai bine publicul cu sistemul electoral din acest an.