Venezuela răspunde sancțiunilor americane prin interdicția de a părăsi țara impusă liderului opoziției

Juan Guaido, 27 ianuarie 2019

Venezuela a răspuns sancțiunilor americane impuse companiei sale petroliere de stat printr-o decizie a Curții Supreme care a blocat conturile bancare ale liderului opoziției Juan Guaido, interzicându-i să părăsească țara. Procuratura l-a acuzat pe Guaido, care s-a autoproclamat președinte, că a ajutat țări străine să intervină în chestiuni interne.

Miercuri, Juan Guaido a îndemnat Uniunea Europeană să urmeze exemplul SUA și să introducă sancțiuni împotriva guvernului de la Caracas.

SUA și alte țări l-au recunoscut drept președinte al Venezuelei pe liderul opoziției și nu pe președintele Nicolas Maduro, reales recent pentru un nou mandat.

Marți, Rusia a anunțat că va continua să îl sprijine pe Maduro și a criticat Statele Unite pentru sancțiunile impuse companiei de stat de petrol din Venezuela. Moscova consideră că recunoașterea autorității liderului opoziţiei ar fi „o schimbare ilegală de regim”.

Compania rusă de stat Rosneft a acordat împrumuturi de peste trei miliarde de dolari companiei petroliere de stat din Venezuela, bani pe care, odată cu impunerea sancțiunilor americane, Venezuela ar avea dificultăți să-i înapoieze.