Washingtonul intenționează să lase în Siria cel puțin 200 de militari americani

Camioane militare americane în Siria, în provincia estică Deir Ezzor, 31 ianuarie 2019

Administrația americană intenționează să lase în Siria cel puțin 200 de militari din „trupele de menținere a păcii”, după retragerea celei mai mari părți a forțelor sale active în Siria. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

În decembrie, președintele Donald Trump a anunțat că-i va retrage pe cei 2 mii de militari americani, anunț care i-a luat prin surprindere nu numai pe aliații din Siria, dar și o mare parte din administrație și Congres. Este o decizie contestată, pentru că lasă fără protecție milițiile kurde din Siria, care au luptat cu Organizația teroristă a Statului Islamic, cu susținerea Statelor Unite și care sunt acum amenințat de o ofensivă a Turciei. Pentru moment, Ankara a refuzat să dea garanții că nu va ataca milițiile kurde, pe care le consideră o amenințare pentru securitatea țări.

O altă obiecție, formulată în Congresul american, dar și de aliați ai Statelor Unite este că retragerea americană ar „oferi” Rusiei și Iranului o victorie ușoară în Siria, unde cele două țări sprijină forțe diferite dar rivale alianței susținută de Washington.