Laura Codruţa Kövesi convocată din nou la audieri de Secția de investigare a magistraților la București

Laura Codruța Kövesi, la întoarcerea de la audierile de la Bruxelles

La București, fosta şefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kövesi a fost citată pentru joi la Secţia de investigare a magistraţilor, ca să fie audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Cauza din dosarul deschis în 2018 este veche de zece ani.

Kövesi a mai fost chemată pe 15 februarie în acest dosar, cu numai câteva zile înainte de a fi audiată în Parlamentul European pentru noua funcție de Procuror șef European. Între timp, după audierile în Comisia de libertăți civice și justiție (LIBE) și Comisia de buget ( CONT), Kövesi este candidate preferată a Parlamentului. Consiliul UE, prin ambasadorii celor 22 de țări care participă la noul Parchet European, l-a preferat pe francezul Jean-Francois Bohnert. În aceste condiții, urmează negocieri între Parlamentul European și Consiliu, iar tot astăzi, joi, 7 martie, se decide cine va reprezenta poziția Parlamentului în aceste discuții.

Parchetul European, care ar urma să devină operaţional până la sfârşitul lui 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a celor care au comis infracţiuni împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.