Ministrul de externe al Iranului se pregătește să facă o vizită în Coreea de Nord

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif,.

Presa din Iran informează că ministrului de externe Mohammed Zarif planifică o vizită în Coreea de Nord, țară supusă ca și Iranul, sancțiunilor americane.

„Data vizitei va fi stabilită în scurt timp” a mai anunțat agenția de știri iraniană de stat IRNA.

Şeful Statului Major al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat sâmbătă că Statele Unite au „resursele necesare” pentru a contracara orice acţiune periculoasă a Iranului în regiunea Golfului. În cursul unei vizite în regiune, McKenzie a mai declarat la canalul TV Sky News Arabia, că Statele Untie vor colabora cu țările aliate din regiune pentru a face front comun împotriva Iranului.

Administrația Trump a mărit constant presiunile asupra Iranului: în 2018, președintele american a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul internațional privind programul nuclear iranian după care a început să reimpună sancțiunile economice care decurg din această decizie. Recent, administrația americană a plasat Gardienii Revoluţiei islamice - corpul de elită al forţelor armate iraniene - pe lista organizaţiilor teroriste străine.

Ca urmare a reimpunerii sancțiunilor, administraţia Trump a avertizat luni țările care importă petrol brut iranian, să pună capăt achiziţiilor de la 1 mai, în caz contrar riscând să fie supuse sancţiunilor.

Sancțiunile americane împotriva Coreei de Nord sunt de asemeni în vigoare, după eșecul celui de la doilea summit Trump–Kim Jong Un, la care liderul de la Fenian a cerut ridicarea imediată a tuturor sancțiunilor dar nu a făcut concesiile necesare, legate de denuclearizarea peninsulei Coreea.