Marea Britanie și Germania se declară îngrijorate de creșterea tensiunilor între SUA și Iran

Mike Pompeo și Jeremy Hunt, la Bruxelles

La Bruxelles, miniștrii de externe din Marea Britanie și Germania s-au declarat îngrijorați de creșterea tensiunilor între Statele Unite și Iran, care, potrivit ministrului britanic Jeremy Hunt, ar putea degenera „involuntar” într-o confruntare militară. „Suntem îngrijorați de creșterea tensiunilor în regiune”, a spus și ministrul german Heiko Maas, după o întrevedere separată, la Bruxelles, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, în marginea reuniunii miniștrilor de externe europeni.

Pompeo a venit neanunțat la Bruxelles, în loc de a merge, luni, la Moscova, pentru a discuta cu partenerii europeni despre relațiile tensionate cu Iranul.

Tensiunile între Iran și Statele Unite au crescut constant în ultimul an, după retragerea unilaterală a Americii din acordul nuclear internațional din 2015, încheiat de Iran cu principalele puteri ale lumii: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania. Teheranul se angaja să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale. Restul țărilor semnatare au declarat că vor să țină în viață acordul, subiect discutat luni și de miniștrii de externe europeni la reuniunea condusă de Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene.

Potrivit agenției DPA, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt, Maas și omologul lor francez, Jean-Yves Le Drian, s-au întâlnit separat cu Pompeo, la Bruxelles.