Tudor Ulianovschi pledează la Bruxelles pentru o viziune comună asupra cooperării între UE și statele Parteneriatului Estic

La reuniunea de la Bruxelles

La Bruxelles are loc reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, prilejuită de împlinirea a zece ani de la lansarea acestui proiect de cooperare între Uniunea Europeană și vecinii săi estici. Inițiativa a aparținut atunci Poloniei și Suediei.

Luni a avut loc reuniunea miniștrilor de externe din UE și Parteneriatului estic, ocazie pentru ministrul de externe Tudor Ulianovschi de a declara că este necesară elaborarea unei viziuni comune cu privire la viitorul cooperării, aceasta fiind bazată pe aspirații, ambiții și necesități existente.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip, care conduce delegația R. Moldova la Bruxelles, s-a întâlnit luni cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, căruia i-a spus că integrarea europeană și aplicareaAcordului de Asociere este o prioritate strategică a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al guvernului, Filip a mai spus că din 2016, când a preluat conducerea guvernului, a promovat consecvent reformele și a subliniat rezultatele care ar fi fost obținute în domeniile economic, bugetar-fiscal și financiar-bancar.

Anul trecut, Uniunea Europeană a suspendat acordarea unui ajutor macrofinanciar de 100 de milioane de euro R. Moldova, după anularea alegerilor de la Chiținău și schimbarea sistemului electoral, modificare făcută în pofida obiecțiilor experților europeni din Comisia de la Veneția.