La Bruxelles a avut loc aseară singura dezbatere publică între cei șase candidați la funcția de președinte al Comisiei Europene

Frans Timmermans la Bruxelles

La Bruxelles a avut loc aseară singura dezbatere publică a celor șase candidați pentru funcția de președinte al Comisiei Europene sau „Spizenkandidat”, prezentați de principalele șase partide europene, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai.

Pe lângă germanul Manfred Weber, din partea Partidului Popular European, și socialistul Frans Timmermans (candidații cu cele mai mari șanse), mai participă daneza Margrethe Vestager din partea ALDE, Ska Keller (Germania) din partea Verzilor și cehul Jan Zahradi din partea Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. După cum relateaza corespondentul nostru la Bruxelles ( link active la relatarea lui Dan!) cei șase candidați, au răspuns unei salve de întrebări legate de subiecte precum migraţia, securitatea, populismul, șomajul, schimbările climatice şi rolul Uniunii Europene în lume. În cadrul dezbaterii, olandezul socialist Frans Timmermans l-a atacat în permanență pe germanul PPE Manfred Weber pe chestiuni legate de economice, solidaritate europeana în chestiunea refugiaților.

Sistemul „Spizenkandidat”-ului a fost introdus în 2014, pentru a mări influența electoratului asupra desemnării principalilor lideri din structurile europene. În principiu, candidatul grupării cu cele mai multe mandate în Parlament, ocupă și funcția de președinte al Comisiei Europene, dar multe guverne europene nu sunt mulțumite cu acest sistem.