Președintele francez Emmanuel Macron: este „nepotrivit” să se „lanseze un război tehnologic împotriva vreunei țări”

În provincia Guangdong, China. 25 martie 2019

Președintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că este „nepotrivit” să se „lanseze un război tehnologic sau un război comercial împotriva oricărei țări”, afirmație făcută în legătură cu tensiunile dintre Washington şi Beijing privind tehnologia 5G şi operatorul chinez Huawei. El a subliniat că „Franţa şi Europa sunt pragmatice şi realiste”. „Vrem să dezvoltăm ocuparea forței de muncă, afacerile, inovațiile. Noi credem în cooperare şi multilateralism”, a precizat el.

Președintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin prin care interzice companiilor din Statele Unite să mai folosească echipamente de telecomunicații realizate de firme străine care prezintă un risc pentru securitatea americană, informează BBC. Liderul de la Casa Albă nu a specificat nicio companie în ordinul semnat.

Analiștii sunt de părere că decizia ar fi fost luată împotriva companiei chineze Huawei.

Mai multe state, inclusiv SUA, sunt îngrijorate că echipamentele create de Huawei ar putea fi folosite pentru spionaj în beneficiul Chinei. Beijingul respinge acuzațiile. Huawei a reacționat insistând că activitățile sale nu generează niciun fel de amenințări şi sunt independente de guvernul chinez.