După „Ibizagate” în Austria: partidul conservator al cancelarului câștigă alegerile europene

Sarah Wiener, star de televziune și lidera listei verzilor din Austria.

În Austria, zguduită săptămâna trecută de un mare scandal politic „Ibizagate”, partidul conservator de guvernare al cancelarului Sebastian Kurz a câștigat alegerile europene, potrivit primelor estimări. Partidul Popular a obținut 34,5% din voturi, un câștig de 7% față de 2014. Urmează opoziția social-democrată cu 23,5% și fostul aliat la guvernare al popularilor, partidul naționalist-xenofob al Libertății, cu 17,5%, o pierdere de 2,2% față de 2014.

Fostul lider al partidului Libertății și fost vice-cancelar Heinz-Christian Strache a fost în centrul scandalului politic care a dus și la ruperea coaliției de guvernare, după ce s-a aflat că ar fi oferit unei pretinse nepoate de oligarh rus, contracte avantajoase cu statul austriac în schimbul sprijinului financiar al acesteia pentru partidul său. Discuția, filmată în secret, avusese loc în 2017, înainte de alegerile generale din Austria care au adus Partidul Libertății la guvernare, alături de conservatori.

Victoria de duminică s-a putea să nu-l salveze însă pe Sebastian Kurz, care miercuri se confruntă cu un vot de neîncredere în Parlament, un vot pe care se estimează că o să-l piardă.