Comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, va face o vizită la Chișinău săptămîna viitoare

Johannes Hahn

Comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, urmează să vină la Chișinău săptămâna viitoare, relatează portalul deschide.md, citându-l pe șeful de cabinet al oficialului european, Michael Karnitschnig.

Cu câteva ore mai devreme, președintele Igor Dodon anunța din Nurs-Sultan, capitala kazahă, că s-a înțeles acolo cu liderul rus Vladimir Putin ca la Chișinău să vină săptămâna viitoare vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentantul special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova.

Aceste anunțuri survin pe fundalul crizei postelectorale de la Chișinău, unde, la peste trei luni de la alegerile parlamentare de pe 24 februarie, partidele câștigătoare nu reușesc să formeze guvernul. Presa a scris că Rusia s-a opus vreme îndelungată ca socialiștii apropiați președintelui Dodon să facă alianță de guvernare cu Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc. Kozak este cunoscut la Chișinău pentru încercarea sa de a organiza, în 2003, o vizită a lui Putin și semnarea unui memorandum pentru rezolvarea problemei transnistrene, care au eșuat însă din cauza protestelor de stradă și presiunilor exercitate asupra fostului președinte moldovean, Vladimir Voronin, de reprezentantul de atunci al Uniunii Europene pentru politica de securitate, Javier Solana.