Cehia acuză Moscova de rescrierea istoriei anului 1968

Praga, 21 august 1968

Cehia și-a exprimat nemulțumirea față de felul cum este descrisă într-un proiect legislativ rusesc invadarea Cehoslovaciei în 1968 de către trupele unor țări din Pactul de la Varșovia, în frunte cu Uniunea Sovietică.

Într-un comunicat de presă al ministerului ceh de externe se arată că în proiectul de actualizare a „legii federale rusești a veteranilor” este menționată „îndeplinirea misiunii de contracarare a tentativei de lovitură de stat și de stabilizare a situației” din Cehoslovacia. În comunicatul „externelor” de la Praga se amintește că în august 1968 Cehoslovacia a fost ocupată militar, „în contradicție flagrantă cu dreptul internațional, cu voința conducătorilor de atunci ai statului și a marii majorități a cetățenilor ei”.

Comunicatul cehesc mai amintește că în acordul de prietenie semnat de Cehia cu Federația Rusă în 1993 se menționează „folosirea inacceptabilă a forței împotriva Cehoslovaciei în 1968”, ca și menținerea trupelor sovietice pe teritoriul ei, până după căderea Cortinei de fier.