La Bruxelles, premierul Dăncilă ar intenționa să reafirme „atașamentul României față de valorile europene”

Premierul României, Viorica Dăncilă, se află la Bruxelles, unde vrea să reafirme „atașamentul României față de valorile europene”. Dăncilă a precizat că se va întâlni cu o serie de lideri europeni, între care Frans Timmermans, prim vicepreședintele Comisiei Europene și candidatul fracțiunii Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European la funcția de președinte al Comisiei.

Înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, Timmermans a avertizat România că ar putea fi lansată procedura de „infringement”, dacă vor fi puse în aplicare recentele modificări la Codurile Penale, criticate în repetate rânduri de Uniunea Europeană drept un atac la independența justiției și principiile statului de drept.

Tot aceste derapări de la standardele europene au determinat Partidul European al Socialiștilor să înghețe relațiile cu Partidul Social Democrat de guvernământ din România.

În aceste condiții, PSD a decis, încă din aprilie, să angajeze o firmă de lobby la Bruxelles care să „îmbunătățească” sau să „echilibreze” relatările din presa occidentală despre situația din România, relata recent publicația Politico.eu.

Potrivit registrului UE pentru firmele de lobby, este vorba de un contract de 25 până la aproape 50 de mii de euro.

În recentele alegeri europarlamentare, PSD a suferit o înfrângere severă în fața opoziției liberale, obținând numai 22,51% din voturi.