UE salută eliberarea jurnalistului rus Ivan Golunov

Your browser doesn’t support HTML5

Uniunea Europeană a salutat marţi decizia autorităţilor ruse de a abandona urmărirea penală împotriva jurnalistului de investigaţii Ivan Golunov, dar şi-a exprimat regretul că în Rusia ccontinuă acțiunile de intimidare a jurnaliștilor. Este o „soluţie pozitivă", dar „detenţia sa şi arestul la domiciliu nu au făcut decât să agraveze o tendinţă deja îngrijorătoare în ceea ce priveşte libertatea presei în Federaţia Rusă", a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Uniunea Europeană aşteaptă acum o „anchetă serioasă” asupra acestui caz, a anunţat el. „Acuzaţiile împotriva lui Golunov sunt similare acuzaţiilor îndoielnice pentru trafic de droguri făcute și împotriva altor militanţi pentru drepturile omului şi jurnalişti" în Rusia, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Marți, ministrul de Interne Vladimir Kolokolțev, a anunțat, surprinzător, că autoritățile anulează dosarul penal împotriva reporterului de investigație, Ivan Golunov, iar acesta este eliberat din arest la domiciliu. Anunțul vine după numeroase apeluri la eliberarea jurnalistului de 36 de ani, lansate de colegii săi de breaslă și alte personalități publice.

Reporter al portalului Meduza, Golunov a fost arestat pe 6 iunie și acuzat de trafic de droguri, alegându-se în izolator cu o coastă ruptă, comoție cerebrală, tăieturi și vânătăi. Pe 8 iunie, un tribunal de la Moscova a dispus transferarea lui Golunov în arest la domiciliu. Organizația Reporterii Fără Frontiere avertizase că acest caz poate marca un punct al intensificării persecuțiilor împotriva jurnaliștilor independenți din Rusia.