Consilierul american pe securitate, către Iran: „Prudența cu care reacționează SUA” nu trebuie interpretată drept slăbiciune

John Bolton

Consilierul american pentru securitate națională, John Bolton a avertizat Iranul să nu intrepreteze drept slăbiciune, „prudența cu care reacționează Statele Unite”. Vorbind la Ierusalim, unde are loc o rară reuniune a consilierilor pentru securitate națională din America, Rusia și Israel, Bolton a mai avertizat Iranul că nu are dreptul de a „face cum îl taie capul” în Orientul Mijlociu și a precizat că președintele Donald Trump a anulat un atac militar joi, ceea ce nu constituie un precedent.

Statele Unite acuză Iranul că ar fi orchestrat atacurile împotriva unor petroliere în apele Golfului Persic și ale Strâmtorii Ormuz, acuzație respinsă categoric de Teheran. Pe de altă parte, Iranul a doborât joi o dronă militară americană. Replica Washingtonului ar fi putut fi una militară, dar președintele Donald Trump a anulat ordonul în ultimul moment, a confirmat el printr-o serie de mesaje pe Twitter. Pe de altă parte, presa americană informează că Statele Unite au lansat în această săptămână atacuri cibernetice împotriva sistemelor de lansare a rachetelor şi a unei reţele de spionaj iraniene.

Potrivit Washington Post, unul din atacurile cibernetice a vizat calculatoare servind la controlul lansării de rachete şi sateliţi. Potrivit Yahoo! News, celălalt atac informatic a lovit o reţea de spionaj însărcinată cu supravegherea trecerii navelor prin Strâmtoarea Ormuz. Preşedintele Trump a anunţat de asemenea că administrația sa va impune de luni noi sancțiuni „masive” împotriva Iranului.