La Tibili a avut loc o mică paradă gay, în pofida amenințărilor

Protest anti-gay la Tbilisi, iunie 2019

În capitala Georgiei a avut totuși loc pe 8 iulie, o mică paradă a comunității gay, deși inițial organizatorii anunțaseră că au anulat evenimentul, din motive de securitate. „Puțini la număr, dar am ținut parada fără incidente. Un moment istoric” a comentat pe Twitter unul din organizatori.

În fața ministerului de interne de la Tbilisi, câteva zeci de persoane, între care activiști pentru drepturile omului și membri ai comunității LGBTI, au protestat. Parada gay a ținut numai jumătate de oră, pentru a evita ciocniri cu grupări extremiste, despre care se știa că se îndreptă spre locul paradei.

Grupările care se opun comunității gay au protestat în perimetrul Parlamentului așa că pentru prima dată în 19 zile, protestul non-stop antirusesc și pro-european a fost împiedicat.

Inițial, luni se anunțase că parada este anulată. Potrivit unor relatări, decizia fusese luată din motive de securitate, pentru că itinerarul marșului a fost publicat pe internet, ceea ce a mărit considerabil pericolele la care s-ar fi expus membri comunității LGBTI.

Unul din co-organizatorii paradei a declarat că sosiseră și multe amenințări la adresa participanților, dar a fost ridicat un steag în culorile curcubeului deasupra unui protest anti-gay, care avea loc, tot luni, în fața ministerului de interne de la Tbilisi. Biserica ortodoxă din Georgia a criticat organizarea paradei gay, iar pe 14 iunie a declarat chiar că membri comunității LGBTI trăiesc „în păcat”, violând „învățăturile scripturii și valorile moralei creștine”.