Bruxelles: după o nouă rundă de negocieri, se pare că au crescut șansele lui Kovesi de a conduce Procuratura europeană

Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliu European privind alegerea primului procuror-șef european s-au reluat marți iar șansele Laurei Codruța Kovesi de a ocupa funcția de Procuror șef european au crescut, relatează de la Bruxelles, corespondetul Europei Libere.

Prima rundă de negocieri, suspendată înainte de alegerile europarlamentare din mai, nu au dus la nicio soluție, deoarece reprezentanții guvernelor UE au susținut candidatura francezului Jean-Francois Bohnert, spre deosebire de Parlament, care a vrut-o pe Kovesi. Numirea se face prin consens.

Purtătorul de cuvânt al președinției finlandeze a UE, Marko Ruonala, a declarat marți, Europei Libere că discuțiile au fost pozitive, ambele delegații au subliniat că noua Procuratură Europeană trebuie să înceapă să funcționeze cât mai repede și că atât Laura Codruța Kovesi cât și francezul Jean-Francois Bohnert „sunt candidați calificați”.

Echipa de trei negociatori ai Consiliului (reprezentând Finlanda, Portugalia și Croația) se vor consulta pe 19 septembrie cu ambasadorii celorlalte state UE, a mai confirmat Marko Ruonala.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor dar care au ținut să-și păstreze anonimatul, s-ar putea ca joi, ambasadorii UE să voteze și să-și schimbe preferința, de la Bohnert, la Kovesi.

Oficial, Consiliul susține în continuare candidatura franceză, iar Parlamentul European pe cea lui Kovesi.