Mike Pompeo îndeamnă Turcia și milițiile kurde să pună capăt conflictului din nordul Siriei

Secretarul de stat american Mike Pompeo și-a exprimat speranța că Turcia şi milițiile kurde din nordul Siriei „îşi vor lua în serios angajamentele” pentru a pune capăt conflictului din acea zonă. Pompeo a făcut această declaraţie la încheierea întrevederii avute vineri, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Acordul de încetare temporară a ofensivei turce în nord-estul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde, a fost anunțat joi, la Ankara, unde vicepreședintele american Mike Pence și secretarul de stat Pompeo s-au întâlnit cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Şeful diplomaţiei americane a amintit că forţele kurde, pe care Ankara le consideră teroriste, dispun încă de „96 de ore”, adică 4 zile, până marţi seara, pentru a se retrage din zonele de frontieră din nord-estul Siriei.

La expirarea acestui termen, dacă se va constata că forţele kurde nu s-au retras, ofensiva declanşată de Turcia pe 9 octombrie ar putea fi reluată, aşa cum a avertizat în cursul zile de vineri şeful statului turc. Acordul încheiat joi prevede, de asemenea, crearea unei „zone de securitate” de 32 km în interiorul teritoriului sirian.