Turcia anunță că nu mai este „necesară” o reluare a ofensivei împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei

Copii sirieni într-o tabără de lângă Idlib, în apropierea frontierei cu Turcia, 22 octombrie 2019

Turcia a anunțat că nu mai este „necesară” o reluare a ofensivei împotriva luptătorilor kurzi din afara zonei actuale de operare din Siria, după ce a fost informată de către Statele Unite că retragerea forțelor kurde din zonele de frontieră din nord s-a încheiat. „La această etapă, nu este necesar să se efectueze o nouă operaţiune”, se spune într-un comunicat al ministerului turc al apărării, citat de AFP.

Anunțul vine după întâlnirea care a durat șase ore, marți, la Soci, între președinții Vladimir Putin și Recep Erdogan. Astfel, Rusia și Turcia au convenit să patruleze în comun regiunea din nord-estul Siriei și le-au oferit luptătorilor kurzi un nou termen pentru a părăsi așa-numita zonă de securitate, cu doar câteva ore înainte de expirarea unui acord de încetare a focului intermediat de Statele Unite.

Oficiali ruși și turci au declarat că un nou armistițiu, de 150 de ore, va începe pe 23 octombrie și că milițiile kurde ar trebui să părăsească zona tampon de la granița Siriei cu Turcia.

Erdogan a spus că în așa-numita zonă de securitate din nordul Siriei ar putea fi amplasată o parte a refugiaților sirieni care se află în prezent în Turcia.