Germania și Europa celebrează astăzi 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Germania și Europa celebrează astăzi 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, care a pus capăt divizării continentului, deschizând o noua pagină în istoria moderna a Europei.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a părăsit ieri seară Germania, după o vizită de două zile, iar președintele francez Emmanuel Macron va ajunge mâine pentru o cină cu cancelarul Angela Merkel și președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Cel puțin 200 de evenimente au avut loc numai în Germania săptămâna trecută. La Poarta Brandenburg artiștii au expus o instalație cu 30 de mii de panglici pe care oamenii și-au spus dorințele, speranțele și amintirile de acum 30 de ani, combinate în ceea ce au numit „norul libertății”.

Cancelara Angela Merkel și președintele Frank Walter Steinmeier iau parte la ceremoniile de la muzeului memorial al Zidului Berlinului.

Încercând să treacă peste zid, cel puțin 80 est-germani au fost împușcați și alți 120 au murit la faimosul post de control Charlie, între cele două părți ale Berlinului.

În discursul său de ieri, de la Berlin, consacrat momentului de acum 30 de ani, secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat că Statele Unite și aliații lor ar „trebui să apere ce a fost câștigat cu greu în 1989” și să „realizeze că suntem într-o competiție a valorilor cu națiunile care nu sunt libere”.

El a vorbit despre Rusia ca despre o amenințare, fiind condusă de „fostul agent KGB” Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că „își invadează vecinii”, așa cum o făcut-o cu Ucraina în 2014, și că „își ucide oponenții politici”.

Ieri, Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisiei Europene, a făcut apel la vigilență în ceea ce privește politica Moscovei și a Chinei comuniste și a recunoscut o anume naivitate în 1989, când lumea a vrut să creadă că „victoria democrațiilor liberale nu mai poate fi oprită”.