Departamentul de Stat al SUA își exprimă dezacordul cu decizia Congresului de a recunoaște „genocidul armean”

Departamentul de Stat al SUA a declarat, pe 17 decembrie, că acțiunile recente ale Congresului pentru recunoașterea genocidului armean nu reflectă politica administrației președintelui american Donald Trump.

Într-o scurtă declarație, departamentul a spus că poziția administrației Trump în această privință este neschimbată.

Senatul a votat în unanimitate, săptămâna trecută, pentru a recunoaște că uciderea în masă a mai mult de un milion de armeni, de către turcii otomani, în urmă cu un secol, este un genocid. Camera Reprezentanților adoptase anterior un proiect de lege similar, în ciuda protestelor puternice din partea Turciei.

„Poziția administrației nu s-a schimbat”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Morgan Ortagus, într-o declarație astăzi. „Opiniile noastre sunt reflectate în declarația definitivă a președintelui cu privire la această problemă din aprilie trecut.” Pe 24 aprilie, președintele Donald Trump a comemorat Ziua Amintirii Armenești, într-o declarație care a onorat „amintirea celor care au suferit într-una dintre cele mai grave atrocități în masă din secolul XX”. În conformitate cu politica americană de lungă durată, declarația nu a folosit termenul „genocid”.