Premierul României îndeamnă magistrații să găsească și să pedepsească, „măcar după 30 de ani”, vinovații în dosarul „Mineriada”

Ludovic Orban

La București, premierul Ludovic Orban a mers în Piața Universității, la 30 de ani de la „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, pentru a aduce un omagiu și „a păstra viu în memoria generațiilor tinere acest moment dramatic din istoria postrevoluționară a României”.

Protestele anticomuniste pașnice din Piața Universității din București - unul din cele mai ample din Europa de Est – și care au început în aprilie 1990, au fost reprimate cu violență în 13-15 iunie de către mii de mineri aduși din Valea Jiului.

Potrivit G4media, premierul Ludovic Orban îndemnat magistrații ca „măcar după 30 de ani” să găsească și să pedepsească vinovații în dosarul „Mineriada” ce nu a fost încă finalizat. Premierul a spus că, pe 13 iunie 1990, regimul comunist condus de Ion Iliescu a făcut apel la forțele de ordine și la mineri „pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor, intelectualilor și oamenilor cu convingeri puternic anticomuniste”. El i-a numit „oameni frumoși” pe manifestanții din Piața Universității și a vorbit despre bătăile „inimaginabile” și crimele comise de mineri și organele de ordine.