Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md

Invitata rubricii este Mariana Colun de la Anticorupție.md

În această săptămână, aflați de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice că procurorul anticorupție Mihail Ivanov și ofițerul CNA, Doina Pleșca, au fost puși sub învinuire de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale pentru constrângerea de a face declarații și de recunoaștere a infracțiunii în dosarul mitei pentru procurori. Statut de părți vătămate au foștii procurori din sectorul Ciocana al Capitalei, Roman Clim și Eugen Tifoi, precum și polițistul Octavian Busuioc, învinuiți de estorcarea mitei în sumă de 200 de mii de euro de la omul de afaceri Anatol Brașoveanu. Potrivit ordonanței de punere sub învinuire, semnată de procurorul Marcel Tumuruc, Mihail Ivanov i-ar fi amenințat cu închisoarea pe polițist și pe cei doi procurori pentru ca aceștia să facă declarații și să-și recunoască vinovăția. Acuzatorul mai invocă faptul că Mihail Ivanov l-ar fi determinat pe Busuioc să renunțe la avocatul său, să-și angajeze un alt avocat și să semneze acordul de recunoaștere a vinovăției. Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, procurorul Ivanov ne-a declarat că pledează nevinovat și că dosarul ar fi ochestrat de către Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, pentru a-i deculpa pe foștii săi subalterni. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Mai citiți pe portal și despre Proiectul de lege al deputatului Platformei DA, Vasile Năstase, cu privire la modificarea Codului electoral, care este criticat de Centrul Național Anticorupție. Prin acest proiect se urmărește organizarea alegerilor parlamentare și celor prezidențiale în două zile consecutive, sâmbătă și duminică, dar și posibilitatea votării, peste hotarele țării, în baza actelor de identitate expirate. Totodată, proiectul prevede consultarea CEC cu misiunile diplomatice, cu cel puțin 30 de zile înainte de ziua alegerilor, despre problemele cu care s-au confruntat la alegerile precedente, inclusiv cele ce țin de imposibilitatea cetățenilor de a vota din motivul epuizării buletinelor de vot sau al expirării timpului de vot, urmând să fie constituite suficiente secții de votare pentru a evita aglomerarea.

Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că acesta conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. În cadrul proiectului expertizat au fost identificați factori de risc, precum: lacună de drept - referitor la modul în care autoritățile competente ar putea evita votarea de către o singură persoană în mai multe secții de votare din străinătate; derogări neîntemeiate de la exercitarea drepturilor/obligațiilor - vizează exercitarea dreptului de vot în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova cu pașaportul pentru intrare-ieșire din țară și buletinul de identitate al cetățeanului cu termen de valabilitate expirate, fapt ce poate duce la fraudarea votului. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

(Transcriere: Alla Ceapai)