Duma rusă aprobă sistemul de vize electronice pentru cetățenii străini

Duma de stat a Rusiei a aprobat în ultima lectură proiectul legii care introduce sistem de viză electronică pentru cetățenii străini. Viza electronică de scurtă ședere, cu o singură intrare, va permite străinilor să se afle în Rusia pentru cel mult 16 zile, într-o perioadă de 60 de zile. Lista țărilor beneficiare va fi aprobată de guvern. Vizele electronice vor fi eliberate turiștilor, celor care călătoresc în scop de afaceri sau în scop personal, pentru participarea la activități culturale, socio-politice, economic și sportive. Legea, după ce va trece și de camera superioară a Parlamentului, ar urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2021.

Rusia a introdus în septembrie anul trecut un sistem de vize electronice dedicat exclusiv orașului Sankt Petersburg, pentru cetățeni din 53 de țări. Sisteme similare funcționează deja în regiunea Kaliningrad și în orientul îndepărtat al Rusiei. Taxa consulară este de 50 de euro.

Ministrul adjunct de interne, Evgheni Ivanov, declara recent că noul sistem este unificat - va funcționa la nivelul întregii țări -, iar viza electronică sau regimul de călătorii fără viză vor fi valabile pentru 113 țări ale lumii. Potrivit autorităților, noul sistem ar avea, între altele, menirea să contribuie la dezvoltarea turismului.