Radio Europa Liberă a relansat marți, 8 septembrie, serviciul în limba maghiară

Sigla serviciului în limba maghiară de la RAdio EUropa Liberă.

Radio Europa Liberă a relansat marți, 8 septembrie, serviciul în limba maghiară, închis imediat după terminarea Războiului Rece (1993). În 1989, când Radio Europa Liberă avea sediul la München, în Germania, redacția ungară a postului nostru de radio a fost prima care a deschis un birou în țara spre care transmitea. De data aceasta e vorba de o prezență exclusiv online, la fel ca aceea a birourilor de la București și Sofia, redeschise în 2019.

Rugat să comenteze redeschiderea serviciului în limba maghiară al Europei Libere, purtătorul de cuvânt pentru statul de drept al Comisiei Europene Christian Wigand a declarat presei la Bruxelles că nu comentează o decizie a unei instituții de presă individuale, dar a reamintit care e poziția generală a Comisiei privind Ungaria și media:

„Poziția noastră privind libertatea presei din Ungaria este clară: Comisia [Europeană] și-a exprimat îngrijorarea de mai multe ori și în mai multe forumuri. Situația a fost analizată în cîteva rapoarte ale unor organizații internaționale ale jurnaliștilor și instituțiilor media, inclusiv în ultima ediție a Monitorului Pluralismului Media.

Dați-mi voie să citez de asemenea din intervenția din luna mai a vicepreședintei Comisiei Europene Vera Jourova în Parlamentul European: „citez: „Mediul în care media și jurnaliștii operează în Ungaria s-a deteriorat de mai mulți ani. Asociațiile și organizațiile care reprezintă societate civilă și pe jurnaliști au tras alarma privind această situație. Jurnaliști ar trebui să poată lucra liber, să aibă acces la informație, să pună întrebări. Slujba lor e să ne tragă la răspundere pe noi politicienii pentru acțiunile noastre, am încheiat citatul”, a spus purtătorul de cuvânt pentru statul de drept al Comisiei Europene Christian Wigand

Noua echipă a Europei Libere de la Budapesta este condusă de Gyula Csak, fost jurnalist la Euronews și corespondent la BBC.

Lansarea unei pagini de informații, comentarii și analize pe web pentru și despre Ungaria a fost decisă în 2019, ca reacție la subordonarea aproape totală a pieței media de către partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban, o situație reflectată și de căderea Ungariei cu 16 puncte în cea mai recentă statistică privind libertatea presei în lume alcătuită de Reporteri fără frontiere.