Fostul președinte kârgâz Atambaev a supraviețuit unei tentative de asasinat la Bișkek

Almazbek Atambaev la o demonstrație în capitala Bishkek, 9 octombie 2020.

Fostul președinte al Kârgâzstanului Almazbek Atambaev a supraviețuit unei tentative de asasinat la Bișkek vineri, când s-au tras focuri de armă în mașina care-l transporta, relatează Reuters citînd o declarație făcută de un consilier al lui Atambaev agenției ruse de știri Ria.

Președintele kârgâz Sooronbai Jeenbekov a decretat vineri starea de urgență în capitala Bișkek și a ordonat desfășurarea armatei pe străzile orașului, după patru zile de ciocniri violente între grupări politice rivale care au urmat după anularea alegerilor parlamentare de duminica trecută.

Măsurile anunțate printr-un comunicat de Jeenbekov includ interdicții de circulație de vineri, ora 20.00, până în 21 octombrie, ora 08.00. Nu s-a precizat ce efective militare vor fi trimise pentru impunerea restricțiilor. Forțele armate au primit ordin să utilizeze vehicule, să instaleze puncte de control și să împiedice ciocnirile armate.

Măsura impusă de Jeenbekov vine la cîteva ore după ce declarase că e gata să demisioneze după instalarea unui guvern legitim, care să pună capăt viduului de putere și haosului din această țară central-asiatică.

Bănuind că alegerile perlamentare de dumincă au fost falsificate, opoziția kirghiză a ieșit luni în stradă și a răsturnat guvernul, ocupând principalele clădiri oficiale și obținând anularea rezultatelor alegerilor.

Între timp predecesorul lui Jeenbekov, Almazbek Atambaev, care a fost eliberat în timpul protestelor din închisoare, i-a cerut actualului președinte să demisioneze pașnic. Atambaev ispășea o condamnare de 11 ani de închisoare pentru corupție și era în așteptarea unui nou proces în care e acuzat de rezistență cauzatoare de moarte împotriva poliției anul trecut.