Autoritățile franceze au declarat starea de alertă maximă în 30 octombrie

Catedrala Notre Dame de la Nisa, 29 octombrie 2020.

Autoritățile franceze au declarat starea de alertă maximă în 30 octombrie, după ce trei persoane au fost ucise joi la Nisa de către un atacator cu un cuțit, atac pe care președintele Franței Emmanuel Macron l-a calificat drept „islamisto-terorist”. Catedrala Notre Dame din Nisa, unde a avut loc atacul din 29 octombrie, e înconjurată de un cordon de polițiști cu arme automate.

Primarul orașului Christan Estrosi a spus că în momentul în care era arestat, după ce fusese rănit de poliție, atacatorul striga „Allah Aqbar” (Dumnezeu e cel mai mare), edilul francez comparînd atacul de la Nisa cu decapitarea în 16 octombrie a profesorului Samuel Paty, pentru că le-a arătat elevilor săi caricaturi ale profestului Mahomed la o lecție despre libertatea de expresie.

După asasinarea lui Paty, autoritățile franceze au dat din nou voie să se afișeze caricaturile lui Mahomed, acțiune considerată blasfemie în lumea islamică, fapt care a generat reacții adverse în lumea musulmană.

Vorbind joi la locul crimei de la Nisa, Președintele Franței Emmanuel Macron a promis că Franța nu va renunța la valorile sale, și le-a cerut francezilor de toate confesiunile să nu se lase pradă diviziunii.