UNFPA Moldova: fiecare al doilea elev din școlile profesionale a avut semne de boală mai des decât o dată pe săptămână

Aproape 38% dintre elevii din școlile profesionale, colegii și centre de excelență au raportat două și mai multe semne de boală cu incidență mai des decât o dată pe săptămână. Totodată, 11% dintre respondenți au indicat că au o boală pe termen lung, o dizabilitate sau o afecțiune medicală, cum ar fi diabetul, artrita sau paralizia cerebrală. În același timp, 26% dintre elevi au raportat săptămânal stare de apatie, 23% – nervozitate, 20% – stare de neliniște și 21% – stare de stres sporit, arată rezultatele unui studiu realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, prezentat astăzi la Chișinău.

În timpul instruirii practice și la locul de muncă, tinerii au spus că se confruntă cu probleme de sănătate cum ar fi stresul sporit, inclusiv din cauza lipsei de experiență profesională, tulburări de vedere, surmenaj și obezitate. Totodată, potrivit cadrelor didactice, tinerii au acuzat dureri de spate, mâini sau picioare, oboseală intelectuală și lipsa rezistenței fizice.

În același timp, aproape 16% dintre elevii din școli profesionale, colegii și centre de excelență au consumat țigări pe bază de tutun 1-2 zile și mai mult, 13% au fost cel puțin o dată în stare de ebrietate pronunțată, 2% au consumat cannabis, 1,1% – droguri sintetice, iar 1,4% și-au injectat droguri.

Doar 11% dintre tinerii intervievați au abilități bine dezvoltate legate de angajare în câmpul muncii, 43% nu au abilitatea de a lucra eficient independent, 47% nu au deprinderea de a lucra ca parte a unei echipe, iar 55% nu au capacitatea de a lucra cu oameni cu abilități diverse și în medii diverse, informează agenția IPN, care citează rezultatele studiului UNFPA.