Lituania ridică un gard de sârmă la granița cu Belarus, pentru a opri migrația ilegală

Poliția de frontieră lituaniană, la granița cu Belarus

Lituania a început construcția unei bariere la granița sa cu Belarus, pe fondul creșterii neobișnuite a trecerilor ilegale de migranți din Belarus în Lituania. Vilnius spune că Minsk organizează intenționat aceste treceri ilegale ale frontierei ca represalii pentru sancțiunile impuse regimului Lukașenka de Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al frontierei lituaniene, Gedrus Mishutis, a declarat astăzi că armata a început să instaleze un gard de sârmă de-a lungul frontierei, în unele zone dens împădurite, pentru a întări controlul asupra fluxului de migranți, dintre care sute au intrat din Belarus în ultimele săptămâni.

Lituania este unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Aleksandr Lukașenka, solicitând un răspuns categoric al UE împotriva regimului de la Minsk pentru represaliile împotriva participanţilor și suporterilor protestatarilor pro-democraţie și împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale disputate, din august anul trecut. Lituania și multe alte națiuni occidentale au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka drept câștigător al scrutinului, susținând că scrutinul a fost trucat, iar candidata opoziției Svetlana Țihanovskaia ar fi câştigat scrutinul.

Ca răspuns la sancțiunile internaționale, Lukașenka a amenințat că țara sa nu va mai împiedica migranții să treacă frontiera vestică în UE.

De la această amenințare din luna mai, sute de oameni, majoritatea irakieni, au trecut ilegal granița, potrivit Ministerului de Externe al Lituaniei.

Primul ministru Ingrida Simonite, citând documente găsite la cel puțin un migrant care a ajuns în Lituania, a declarat, la 7 iulie, că autoritățile belaruse ar fi oferit migranților zboruri către Minsk.

Membră al zonei Schengen a Uniunii Europene, Lituania a declarat că are în vedere impunerea de controale la frontierele cu țările vecine ale UE pentru a opri migranții să călătorească în țările comunitare.

Un număr total de 779 de migranți ilegali au traversat frontiera dintre Belarus și Lituania în primele șapte zile ale lunii iulie, comparativ cu 636 în primele 6 luni ale anului, potrivit biroului polițiștilor de frontieră. Lituania nu a primit mai mult de 104 migranți anual în perioada 2018-2020.