SUA și alte 20 de țări condamnă arestările în masă din Cuba

Poliția cubaneză reține protestatari antiguvernamentali la Havana, 11 iulie 2021

Statele Unite și alte 20 de țări au condamnat arestările în masă din Cuba și au cerut restabilirea completă a accesului la internet în insula comunistă în urma protestelor anti-guvernamentale.

„Democrațiile din întreaga lume sunt unite în sprijinul pentru poporul cubanez, solicitând guvernului cubanez să respecte cererile cubanezilor de respectare a drepturilor universale ale omului”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, la 26 iulie, într-o declarație comună cu guvernele din Austria, Brazilia, Columbia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Ecuador, Estonia, Guatemala, Grecia, Honduras, Israel, Letonia, Lituania, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Coreea și Ucraina.

Săptămâna trecută, Washingtonul a aplicat sancțiuni împotriva unui ministru cubanez al securității și a unei unități a forțelor speciale ale Ministerului de Interne pentru presupuse abuzuri împotriva drepturilor omului, după ce sute de activiști au fost reținuți în timpul reprimării protestelor.

### Vezi și... ### Rusia a avertizat luni împotriva oricărei „interferențe externe” în Cuba

Mii de cubanezi au ieșit în stradă la 11 iulie în întreaga țară, pe fondul unei crize economice profunde, cu pene cronice de electricitate, lipsă de alimente și medicamente, toate exacerbate de pandemia de coronavirus.

Președintele Miguel Diaz-Canel a condamnat imediat protestele de stradă fără precedent.

„Statele Unite și comunitatea internațională vor continua să ofere sprijin poporului cubanez. (...) Această declarație comună demonstrează că poporul cubanez nu este singur în aspirațiile sale”, se mai spune în comunicat.